poniedziałek, 15 grudnia 2014

HACCP czyli zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego produktom spożywczym

Codziennie kupujemy różnego rodzaju produkty spożywcze, które spożywamy sami albo które spożywają nasze dzieci. Nic więc dziwnego w tym, że chcemy, aby produkty , które kupujemy były jak najbardziej bezpieczne. Chcemy, by były pozbawione wszelkich konserwantów, by były po prostu tak zdrowe, jak jest to tylko możliwe, ponieważ tylko wtedy nie będziemy musieli martwić się o to, czy naszym dzieciom i nam również nic nie będzie grozić po ich spożyciu. Aby produkty spożywcze były dla nas w stu procentach bezpieczne wprowadzono program HAACP.

Co to za program?



HACCP to skrót od angielskiego terminu Hazard Analysis and Critical Control Point. System ten wprowadzony został po to, aby produkty spożywcze, które kupujemy były dla nas bezpieczne i już od momentu powstania surowca były pozbawione wszelkich możliwych zagrożeń na przykład w postaci zagrożeń mikrobiologicznych, fizycznych czy też chemicznych. System HACCP składa się z trzech głównych etapów. Pierwszym etapem jest oczywiście rozpoznanie zagrożenia znajdującego się w żywności. Następnie konieczna jest dokładna ocena wspomnianego zagrożenia. Ostatnim etapem wchodzącym w skład programu HACCP jest jego eliminacja. Produkty objęte programem HACCP są dokładnie badane, a odnajdywane w nich zagrożenia analizowane i likwidowane. Nie ma więc obaw, że taki produkt jakkolwiek będzie zagrażał albo naszemu zdrowiu albo też zdrowiu naszych dzieci, w przypadków których odpowiednie i bezpieczne żywienie to przecież podstawa. 

Firmy korzystające z HACCP:
Deratyzacja Kraków - Helena Przeklasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz