Codziennie kupujemy różnego rodzaju produkty spożywcze, które
spożywamy sami albo które spożywają nasze dzieci. Nic więc dziwnego w tym, że
chcemy, aby produkty , które kupujemy były jak najbardziej bezpieczne. Chcemy,
by były pozbawione wszelkich konserwantów, by były po prostu tak zdrowe, jak
jest to tylko możliwe, ponieważ tylko wtedy nie będziemy musieli martwić się o
to, czy naszym dzieciom i nam również nic nie będzie grozić po ich spożyciu.
Aby produkty spożywcze były dla nas w stu procentach bezpieczne wprowadzono
program HAACP.
Co to za program?
HACCP to skrót od angielskiego terminu Hazard Analysis and
Critical Control Point. System ten wprowadzony został po to, aby produkty
spożywcze, które kupujemy były dla nas bezpieczne i już od momentu powstania
surowca były pozbawione wszelkich możliwych zagrożeń na przykład w postaci zagrożeń
mikrobiologicznych, fizycznych czy też chemicznych. System HACCP składa się z
trzech głównych etapów. Pierwszym etapem jest oczywiście rozpoznanie zagrożenia
znajdującego się w żywności. Następnie konieczna jest dokładna ocena
wspomnianego zagrożenia. Ostatnim etapem wchodzącym w skład programu HACCP jest
jego eliminacja. Produkty objęte programem HACCP są dokładnie badane, a
odnajdywane w nich zagrożenia analizowane i likwidowane. Nie ma więc obaw, że
taki produkt jakkolwiek będzie zagrażał albo naszemu zdrowiu albo też zdrowiu
naszych dzieci, w przypadków których odpowiednie i bezpieczne żywienie to
przecież podstawa.
Firmy korzystające z HACCP:
Deratyzacja Kraków - Helena Przeklasa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz